Почетна Вести Репризе Идеја и циљеви Правилник Пропозиције Пријава Архива Колегијум Контакти Линкови

14. ФИЛМСКО БДЕЊЕ ДУШЕ.

ПРОГРАМ

Овогодишњи фестивал је одржан
od 16. do 19. октобрa 2020.г.

Дневник ратног хирурга

ДНЕВНИК РАТНОГ ХИРУРГА, 35 минута - In memoriam
Аутор: Синиша Грабеж
Камера: Дарко Будиша и Синиша Стојчић
Монтажа: Синиша Грабеж
Продукција: РТВ Реп. Српска, Бањалука

Године 2012. овај филм приказан је на 7. ФИЛМСКОМ БДЕЊУ ДУШЕ. Говори о хуманом раду др Миодрага Лазића за време рата у Босни од 1992. До 1995. Доктор Лазић, у свом хуманом и пожртвованом раду, ове године, био је прва жртва Корона вируса, међу здравстваним радницима. Филм поново приказујемо у знак сећања и поштовања овог великог човека.

Kратак садржај: Документарни филм рађен је по књизи “Дневник ратног хирурга”, доктора Миодрага Лазића је свједочанство поменутог доктора о надљудској борби здравствених радника у ратној болници "Жица" у Блажују за живот рањеника. Филм је омаж здравственим радницима уопште, онима који у сваком рату остају у сјени; мало или нимало се зна о паклу кроз који ови јунаци пролазе. Филм садржи мноштво аутентичног архивског материјала снимљеног у тренуцима одвијања догађаја који се описују у њему.

++++++++++

Грочанске приче

ГРОЧАНСКЕ ПРИЧЕ, 24 минута, званичан програм

Аутор: Невојша Илић-Илке

Кратак садржај: Прича о београдском приградском насељу и општини Гроцкој, њеној историји, култури, становништву... Редак пример лепог туристичког филма код нас и на овој филмској манифестацији.

++++++++++

Није важно одакле сам

НИЈЕ ВАЖНО ОДАКЛЕ САМ, 12 минута, званичан програм

Аутор: Невојша Илић-Илке

Кратак садржај: Група бајкера, традиционално сваке године, на свом путовању по Балкану, свраћа у Власотинце. Ту их гостољубиво дочекују Власотинчани и приређују им леп програм и добродошлицу. И нико никада никога не пита одакле је.

++++++++++

Нема хероја без маске

НЕМА ХЕРОЈА БЕЗ МАСКЕ, 55 минута, званичан програм

Сценарио: Биљана Марић
Сниматљ: Љубомир Тешинић
Монтажер: Ведран Марић
Редитељ: Бранко Лазић
Продукција: Радио-телевизија Репубике Српске

Кратак садржај: Корона вирус напао је цео свет. Стигао је и у Бањалуку. Ово је прича о храбрим медицинским радницима који су се без двоумљена упустили у борбу са овом опаком болешћу.

++++++++++

Прича о Вишнји

ПРИЧА О ВИШЊИ, 41 минут, званичан програм

Сценарио и режија: Емилија Лилић
Камера и монтажа: Милан Петровић
Музика и графички дизајн: Милан Панић
Извршни продуцент: Mилоје Нешић

Кратак садржај: „Прича о Вишњи“ је документарна прича о спасавању јеврејске деце у Пироту током Другог светског рата. Грађани Пирота су 1943. и 1944. ризикујући своје и животе својих породица, спасли и сачували већи број јеврејске деце, које су бугарски окупатори намеравали да предају Немцима. Дуго се званично сматрало да се, након рације 13. марта 1943. из логора смрти нико није вратио.

Сврха овог филма је упознавање јавности о драматичним историјским догађајима, када су бројни Пироћанци показали храброст и хуманост, спасавајући и чувајући своје мале суграђане – Јевреје.

++++++++++

Траговима сведока

ТРАГОВИМА СВЕДОКА, 55 минута, званичан програм

Сценарио и режија: Бошко Милосављевић
Камера: Станиша Стојановић (у Србији) и Јеромонах Игњатије Шестаков (у Москви)
Монтажа и колоркорекција: Александар Стојанов
Цртежи: Павле Цвијовић и Јован Укропина
Продукција: COOLTURE Београд/Будимпешта, Милан Кићевац
Извршна продукција: ЛХЦ Студио Београд

Кратак садржај: „Шулгин, Алексејев, Волонски, Оболенски и њихови људи, после Првог светског рата, нису били људи који нусу знали шта се може, а шта се не може, и куда иде емиграција“... Милош Црњански „Роман о Лондону“. Ово је прича о Шулгину и његовој активности у тим мутним временима.

++++++++++

Дијадем

ДИЈАДЕМ, 30 минута, званичан програм

Сценарио и режија: Милана Мајар
Камера: Дејан Рачић и Антонио Коста Валенте (Португал)
Монтажа и колор-корекција: Драгана Митрић
Продукција: Радио телевизија Републике Српске
Ко-продуцент: Антонио Коста Валенте (Португал)

Кратак садржај: Ратна 2013. Хаос и бесмисао, али и љепота и поетичност- искуство дубоко утиснуто у подсвијести. Посљедњи плес у древном амфитеатру још голица у ноздрвама. Гласове и ритам корака препознаје у налету емоција. Ван трагедије рата који јој је срушио снове, Јулин свијет изнова се руши у простору који јој је једино уточиште. Из тих рана родио се нови живот ...

Филм ДИЈАДЕМ разоткрива унутрашњи свијет позоришне умјетнице Јулије Бнајат из Сирије, чији је животни пут добио необичан заокрет.

++++++++++

Лавиринти Игора Васиљева

ЛАВИРИНТИ ИГОРА ВАСИЉЕВА, 106 минута, ван конкуренције

Сценарио: Сања Домазет Даничић
Камера: Мирослав-Бата Петровић
Режија и монтажа: Андрија Димитријевић и Мирослав-Бата Петровић

Кратак садржај: Филм говори о Игору Васиљеву (1928–1954), потомку руских емиграната, рођеном у Београду, сликару који је поживео свега 26 година. Данас, после више од 60 година, за њега и његов ликовни опус критичари говоре да је био најхрабрији и најоригиналнији сликар непосредно после Другог светског рата, када је нова власт признавала и подржавала у уметности искључиво тематику из „народно-ослободилачке брбе“ и послератне изградње, а као естетику искључиво социјалистички реализам...

У бурном, личном и уметничком животу, иза свог кратког живота, оставио је око 350 слика, преко 400 цртежа, два брака, двоје деце, 11 месеци затвора, избацивање са Ликовне академије – и загонетну смрт.

++++++++++

Заборавлјене филмске белешке

ЗАБОРАВЉЕНЕ ФИЛМСКЕ БЕЛЕШКЕ, 29 минта, ван конкуренције

Аутор: Мирослав-Бата Петровић
Продукција: ФИКС ФОКУС БЕОГРАД

Кратак садржај: Прича о кафанском оркестру из села Дероње у Бачкој, који негује музику и сећање на чувеног Тодора Јовановића-ПАГАНИНИЈА, који је са својим оркестром свирао у филмовима „Биће скоро пропаст света“, Александра-Саше Петровића и „Погледај ме невернице“ Срђана Карановића.

++++++++++

Никола Михов

НИКОЛА МИХОВ, 17 минута, гост из Бугарске

Сценарио и режија: Розалија Димитрова
Камера: Добрин Кашавелов
Монтажа: Кеворк Асланијан
Музика: Георги Георгиев – Маиката
Продукција:
Pink sheep think Ltd. Бугарска
Розалија Димитрова
Кеворк Асланијан

Кратак садржан: Портрет Николе Михова, младог уметничког фотографа.

0000000000

- Каталог фестивала можете преузети овде -