Почетна
Вести Репризе Идеја и циљеви Правилник Пропозиције Пријава Архива Колегијум Контакти Линкови

В Е С Т И

14. ФИЛМСКО БДЕЊЕ ДУШЕ
On-line, od 16. o 19. oктобра 2020.

- ПРОГРАМ -

- Каталог фестивала можете преузети овде -

Ево и четрнаестог издања ФИЛМСКОГ БДЕЊА ДУШЕ, на жалост оних који већ 12-13 година прижељкују да ова манифестација нестане са наше културне сцене. И то само зато што се бави афирмацијом и реафирмацијом традиционалних историјских, културних и духовних вредности Србије. Понадали су се да, ако нас одуство финансијске подршке не може поколебати, да ће нас свакако зауставити пандемија корона-вируса. Али преварили су се. Имуни смо на све, а највише на комисије Министарства за културу, које већ неколико година у својим образложењима истичу како наша манифестација нема јасну концепцију. А то је донекле тачно, јер се никако не уклапамо у њихово поимање филмских фестивала са црвеним теписима, помпама и шепурењима разних медиокритета – ауторских, глумачких, новинарских... Изјава да им није јасна наша концепција, говори о њима и њиховом моралу, јер упркос високим хонорарима, они не читају конкурсне материјале, посебно не оне мало дуже који на више страна, као што је наш, објашњавају своје идеје, жеље, намере и програмске концепте. Они, једноставно, доносе своје одлуке или по личним и завичајним критеријумима, или по бабaма, стричевима, кумовима, буразерима и партијским диктатима.

Али оставимо то сада по страни, нека они своје савести и снове, смирују како знају и умеју, ако их уопште било шта гризе. Битно је да смо ми и даље ту, живи, здрави и подржавани од оних аутора који добро знају који је значај ФИЛМСКОГ БДЕЊА ДУШЕ, па и даље снмају филмове који су у духу наше манифестације, упркос корона-вирусу и другим менталним вирусима који владају у срединама у којима живе и раде.

Тај вирус јесте опасан и ми уважавамо препоруке здравстваних стручњака, па нећемо ове године одржати манифестацију на начин како смо је одржавали претходних тринаест година, већ „on-line“, као што то раде и дуги фестивали у свету, који брину о здрављу свијих аутора, гостију и публике. Довољно је да на овом сајту кликнете рубрику „Вести“, па „Програм“ и отвориће вам се списак овогодишњих филмова са линковима преко којих можете да их погледате. Они ће на овим линковима бити инсталирани само четири дана и то од 16. до 19. октобра, а у недељу 18. октобра организоваћемо кратко виђење са ауторима који имају могућности да дођу у Сремске Карловце, да им поделимо дипломе и признања.

Програмски колегијум је одлучио да ове године сви филмови који су одрабрани за званичан програм буду добитници признања“Бдење Јакова Орфелина“, док ће осталима традиционално припасти диплома за учешће „Бдење Tеодора Крачуна“.

Кликните на линкове и уживајте у овогодишњем програму, с надом да ћемо идуће године моћи да се присније дружимо и на достојан начин обележимо 15-то годишњицу наше манифестације.

И на крају, да и овом приликом поменемо све оне који су нам досада помагали на „овај или онај“ начин и без чије подршке и момоћи сигурно не би смо издржали ових четрнаест година. Ево их: Покрајински секретаријат за културу и информисање Војводине, Општина Сремски Карловци, Епархија Сремска, Карловачка Богословија Св. Арсеније Сремац, Основна школа „23. Октобар“ Сремски Kарловци, Карловачка Гимназија, Српска ТВ – Чикаго, Факултет за менаџмент, Сремски Карловци / Нови Сад, Туристичка организација – Сремски Карловци, Музеј Сремских Карловаца, „Каром,, д.о.о. - ,,Дућан“ - Културни центар, галерија и ресторан, Сремски Карловци, Хотел „Белило“, Сремски Карловци, Ликовно удружење ,,Карловачка цртачка школа'' и Слободн Радин, ликовни уметник из Сремских Карловаца

Удружење грађана ФИЛМСКО БДЕЊЕ ДУШЕ Сремски Карловци

- ПРОГРАМ -

- Каталог фестивала можете преузети овде -