Почетна Вести Програм Репризе Идеја и циљеви Правилник Пропозиције Пријава Архива Колегијум Контакти Линкови
 

Продуцентско предузеће ФИКС ФОКУС из Београда и УДРУЖЕЊЕ ФИЛМСКИХ И ТЕЛЕВИЗИЈСКИХ РАДНИКА ВОЈВОДИНЕ из Новог Сада, основали су, 2007. године филмску манифестацију под називом „Филмски фестивл БДЕЊЕ ДУШЕ“. Касније, после трећег издања, назив је преименован у ФИЛМСКО БДЕЊЕ ДУШЕ. Манифестација се одржава сваког октобра у Сремским Карловцима. Наша манифестација окупља филмове и ауторе који се баве дефицитарним и, на другим фестивалима, дискриминисаним жанровима, а то су: историја, култура, уметност и духовност. Основни циљ нам је да сачувамо од заборава важне догађаје из историје нашег народа, затим вредне догађаје и личности из свих других области, пре свега, културе, уметности, науке, духовности, спорта... Како из ближе и даље прошлости, тако и савременике.

Другим речима, желимо да широј публици, а и иностраној, посредством више центара наше Дијаспоре, са којима сарађујемо, прикажемо слику позитивне Србије и тако успоставимо какву-такву равнотежу са све чешћом злоупотребом филма, када се мрачним сликама  Срба и Србије, поједини филмски аутори, додворавају западним фестивалима.

Од 2018. основано је „Удружење грађана ФИЛМСКО БДЕЊЕ ДУШЕ“, са седиштем у Сремским Карловцима, које је преузело организацију и даљи развој ове маниферстације.